GAL Segacea se află în partea central-sud-estică a județului Dolj. Teritoriul acoperit de GAL inlude 12 localități din județul Dolj:
- Segarcea 4. Drănic 7. Întorsura 10. Radovan
2. Cioroiași 5. Calopăr 8. Lipovu 11. Siliştea Crucii
3. Dobrești 6. Cerăt 9. Podari 12. Ţuglui
Numărul total al locuitorilor care fac parte din aria teritorială a GAL Segarcea este de 39.349 locuitori, dispuși pe o suprafață totală de 698,84 km2. GAL Segarcea se învecinează la nord, sud-vest și est cu localități din județul Dolj, dintre care cele mai importante sunt orașul Băilești și municipiul Craiova.
Din punct de vedere geografic, teritoriul este amplasat în zona de contact între Câmpia Dunării în sud și Câmpia Colinară a podișului getic în nord. Relieful este reprezentat prin terasa superioară a Dunăriii din cadrul Câmpiei Centrale a Olteniei cu altitudini cuprinse între 100 și 150 de metri și care mărginește latura sudică a Podișului Getic.
GAL Segarcea se încadrează într-o zonă cu climat temperat continental, cu 4 anotimpuri, cu veri căldurosse și secetoase și ierni friguroase, bogate în precipitații. Temperatura medie anuală întâlnită este de 10,8 grade Celsius.
Solurile specifice teritoriului GAL Segarcea sunt cele brun-roșcate cu predominarea solurilor brun-argiloase, soluri de câmpie și soluri aluvonare, favorabile dezvoltării în specila a culturillor mari agricole. Tot pe teritoriul GAL Segarcea se mai întâlnesc și depozite mai vechi formate din marnă. nisipuri și argile, acoperite de depozite noi, de varstă cuternară, de acumulare(nisipuri și pietrișuri) peste care se găsesc orizonturile de luturi roșcate și loess.
Principalele activități întreprinse de către locuitori sunt: agricultura, comerțul, creșterea animalelor și pescuitul. Condițiile în care se practică acestea nu sunt tocmai corespunzătoare normelor impuse de către Uniunea Europeană; de aceea, înaintând această strategie putem beneficia de toate resursele oferite de această zonă în cele mai bune condiții datorită fondurilor care vor putea fi alocate pentru a face aceste lucruri posibile care vor fi materializate în diferite proiecte de modernizare și reabilitare.
În cadrul Planului de Dezvoltare Locală se identifică următoarele informații cu privire la teritoriul, parteneriatul și strategia GAL Segarcea:
Teritoriul GAL cuprinde un singur județ cu zonă urbană, localitatea Segarcea cu o suprafață de 120,08 hectare și 7.019 locuitori
Parteneriatul GAL include printre membrii săi şi reprezentanţi ai minorităţilor etnice, şi anume Asociaţia Europa Noastră
Ponderea reprezentanților legali tineri(0-24 de ani, 12.835) este relativ egală cu cea a populației adulte(25-64 de ani, 20.1312) și populația de peste 65 de ani(7.759)
Ponderea femeilor ca reprezentanți legali în cadrul organizațiilor ce formează parteneriatul este de 25%.
Parteneriatul include reperezentanți ai organizațiilor agricole S.C Centro Trans Corporation S.R.L, reprezentant al sectorului economic PFA Tudorache, reprezentant al sectorului educare și informare profesională Asocația Trend, reprezentant al femeilor și minorităților din teritoriu Asociația Europa Noastră, reprezentant al organizațiilor de mediu Asociația Pro Civica Oltenia, reprezentant al sectorului religios Parohia Cerăt 1.